Yorum: Kinyas ve Kayra

Yazarı: Hakan Günday
Sayfa Sayısı: 576
Baskı Yılı: 2014



''Ben Kinyas isem o Kayra.'' diyebileceğim kadar diğer yarım olan birinin önerisiyle aldım bu kitabı. Sahaf sahaf sürükledim babamı hatta, bulabilmek için. Ama sonunda buldum. Biraz pahalı bir kitap, ama kesinlikle hak ediyor. Bir dönem oldukça popüler oldu, öyle ki 20 küsürüncü baskısı var elimde. Kitap Türkiye'de pek göremediğimiz ''Yeraltı Edebiyatı'' eserlerinin Everest'i diyebiliriz sanırım. Konusundan söz edecek olursak, Kinyas ve Kayra özünde Türk olan iki genç. Hikayeleri Afrika'da başlıyor, oradan Amerika'ya. Biraz uçlarda yaşıyor karakterler hayatlarını. Uyuşturucu ve Cinselliği bolca barındıran kitap biraz ağır olsa da kaldırılamayacak gibi değil. Herkesin anlayabileceği bir kitap olduğunu sanmıyorum, ben bile her noktasını anlayabildiğimi sanmıyorum. Ama anlayabildiğim kısımları oldukça fazla çünkü bir satırı 10 kere okuduğum oldu, öyle içine girmeye çalıştım kitabın. 
Çoğu insan kendinde Kayrayı buluyor. Okuyan kime sorsam ''Kinyas mı Kayra mı?'' diye cevap Hep Kayra oluyor. Benim cevabım Kinyas oldu. Kayra, hiç bir sebebi yokken mutsuz olan bir adam. Mutsuz olmak için doğmuş. ''Hiç bir şey.''
Ama Kinyas, kendi kendini mutsuz eden bir adam. Kayra'nın da dediği gibi ''Mutsuzluğuna hiç bir çare aramıyor.'' Her şeye sahip olabilecekken, hiç bir şey olmayı seçiyor. Kitabı okuduğunuzda hangisinin daha ''sizden'' olduğuna tam olarak karar veremiyorsunuz ama biri baskın geliyor mutlaka. Çünkü Kinyas ve Kayra aslında birbirinin aynı iki zıt insan. Siyahın içindeki beyaz, ying yang gibiler. Biri içinizdeki her şey, diğeri hiç bir şey. Kitabın her kelimesine bayıldığımı söylememe gerek bile yok sanırım. Diyecek fazla bir şey bulamıyorum, söz konusu Kinyas ve Kayra olduğunda. Yazarın diğer bütün kitapları kütüphanemde, en kısa zamanda onları da okuyup değerlendireceğim.


Biraz farklı ve ''Neden yaşıyoruz?'' sorgusunu içinizde hissedeceğiniz yoğun bir kitap arıyorsanız, bir de üzerine ''Benim kaldıramayacağım kitap mı var!'' diyorsanız, bu kitap tam size göre! 


Unknown

3 yorum:

  1. Gerçekten ilginç bir kitaba benziyor, yakın bir zamanda olmasa da ileride okunacaklarımın arasına alabilirim. *-*

    YanıtlaSil
  2. Bunu yazdığın için sana kızmalıyım. Çünkü çok özel. Ama kızmıyorum, yani şimdi değil. Birazdan kızacağım. Her neyse, bir satırda geçtim ve mutlu oldum aslında. Bu kitaptan sana bahsettiğim için de mutluyum. Çünkü böyle özel bir kitapla tanıştırmak çok süperli bir şey. Neyse. Bu kitabı okusun istemiyorum kimse sanki. Ama bence herkes kendini KinYas'ta buldu, Kayra acıları yapmacık olduğu düşünülen biriydi. Onu kitap boyunca bir tek o anladı. Zaten sorunu da buydu, her şeyini sadece kendisi anlıyor. Herkesin kendini KinYas'ta bulduğunu düşünüyorum. Ve Kinyas, mutsuzluğuna hiçbir çare aramıyorsun.
    Kayra'dan sana.

    YanıtlaSil

Instagram